Keramische tegels laten zetten

 

Keramische tegels laten zetten, wie droomt er niet van? Een door en doorbakken mengsel, gebakken op 2100 graden Celsius, een temperatuur die je je niet voor kunt stellen, je hoofd ontplofte al in de sauna. Een mengsel van rivierklei en andere bouwstoffen, grind? Wat die andere bouwstoffen zijn weet je niet, aardkruimels of botten misschien, of is het zeeklei? Een tegel van rivierklei moet er anders uitzien dan die ander, denk aan de kleur, de geur van zoute friet, de meeuwen, wind. En jij steekt je handen in de mond van de rivier, tot je elleboog in de modder, vingers voelen, wortels, tegels zetten zich schrap tegen de stroom. Om er één handje uit te halen. Nauwelijks noemenswaardig. Maar je hebt toch iets, niet van jou, iets meegenomen en legt het ergens anders terug.

De tegel krijgt een laag zodat hij goed schoon te houden is van kinderhanden of de hond die weer eens met zijn naar slootwater stinkende modderpoten door je huis loopt. 

 

Glazuur, zoals je mond nadat je net Labello uit je zak op je lippen hebt gesmeerd

 

Ja, de badkamer zal er later zo uitzien: blauw met witte tegels, glimmend van het sop, een grijze blauw als van de zee. In de hoek een plasje van de hond, een knalroze pot voor onze dochter ook al is ze net te jong. En stickers op de ramen tegen neerstortende vogels en geen gordijnen maar wel een kleine bamboemuur, met kaarsen die branden en lampen die stuk zijn door de condens. Vraag me niet hoe, de handdoeken sorteer jij dan netjes op kleur en je neuriet. Zelfs een zeepbakje zal er zijn, met een heel klein stukje bruine zeep, wat je tegenstaat om te gebruiken want het verkruimelt, maar je vindt het ook zonde om weg te doen. Misschien staat er een plant die wel van water en niet van zon houdt, naast een groene prullenbak. En de douche zal altijd zachtjes lekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *